אלימות במשפחה

עורך דין למקרי אלימות במשפחה

אלימות בפרט ואלימות במשפחה בכלל הפכו בשנים האחרונות לתופעה נרחבת, גדולה וטרגית. משפחות רבות בישראל סובלות מאלימות מאחד מבני הזוג ועשויות במקרים רבים, להגיע למצבי קיצון כמו רצח. אלימות יכולה להתבטא בכמה אופנים וצורות, כגון: אלימות פיזית, אלימות מינית, אלימות מילולית, אלימות כלכלית, אלימות רגשית (גסלייטינג), אלימות חברתית ואלימות נפשית. לכל אלימות יש תסמינים שונים שעשויים להשפיע בדרך כזו או אחרת על מערכות היחסים המשפחתיות וכן על התא המשפחתי.

זיהוי סוגי אלימות במשפחה

אלימות פיזית

האלימות שנראית לעין. מדובר במגע פיזי מכאיב מצד אחד מבני הזוג המגיע במכות, בזריקת חפצים, הטחות הראש והגוף, הרמת ידיים וכדומה.

אלימות מינית

האלימות בחדרי חדרים. מדובר במקרה בו אחד מבני המשפחה מכריח לקיים יחסי מין עם בן או בת משפחה וללא הסכמה.

אלימות מילולית

את האלימות הזו ניתן לזהות בתוך הבית, אך לעיתים יהיה ניתן לחוות אותה גם בציבור. כאשר אחד מבני המשפחה אומר מילות גנאי, מקלל, משפיל ומקטין את היכולות של הצד השני, את הנראות, הלבוש, ההצלחות בחיים ובכל האספקטים בחיים.

אלימות רגשית (גסלייטינג)

מי שחווה את סוג האלימות הזה, עשוי להרגיש משוגע. מדובר באלימות שגורמת לצד הנפגע להרגיש שתפיסת המציאות שלו נפגעה, שכל מילה שהוא מוציא מהפה לא נאמרה ולא נכונה. יש תחושה של ביטול של הצד הנפגע בכל סיטואציה ובכל רגע נתון, עד לרמה שהצד הנפגע לא מאמין לאף מילה שהוא מוציא מהפה.

אלימות כלכלית

בדיקה של בן או בת הזוג באופן אובססיבי לגבי ההוצאות של הצד הנפגע. יש הדרה באופן חד משמעי של אחד מבני הזוג לגבי הכסף, יש הקצבה כלכלית מסוימת – יומית או חודשית – ובקשה לפירוט בשימוש בכסף. הניהול הכלכלי נעשה אך ורק על ידי האדם אחד ויחיד והוא זה שמקבל החלטות כלכליות לגבי המשפחה.

אלימות חברתית

אחד מהצדדים במשפחה מנתק את הצד הנפגע ממקורות התמיכה שלו, כגון: בני המשפחה וחברים קרובים. כל זאת על מנת לבודד, למנוע קרבה ולשלוט בכל צעד ומפגש בחיי הנפגע.

חשוב לדעת: אלו הם רק חלק מהתסמינים שיכולים להצביע על אלימות במשפחה, כדאי מאוד להתייעץ עם גורמי מקצוע, כמו עורך דין המתמחה באלימות במשפחה ולהבין לעומק.

כיצד ניתן להתמודד עם אלימות במשפחה?

כאשר אחד מבני המשפחה סופג אלימות ומכל סוג, חשוב שתדעו שאתם לא לבד. היום יש מספר דרכים משפטיות, כמו: צו הרחקה, צו הגנה וצו למניעת הטרדה מאיימת שיכולות בשלב הראשון להקל ובשלב השני, לסייע לכם לצאת מתוך מערכת יחסים אלימה במהרה.

צו הרחקה

הנו מושג שכולל בתוכו שני צווים והם: צו הגנה וצו למניעת הטרדה מאיימת. כאשר עורך דין מחליט להגיש לבית המשפט בקשה לצו הרחקה, על פי חוק למניעת אלימות במשפחה שני הצווים חלים בתוכו. אך כדי שיהיה אפשר לקבל אותם, צריך להציג ולהוכיח פרמטרים מסוימים המוגדרים על פי החוק. עורך דין צו הרחקה יידע לפי התסמינים שתפרטו  אילו מבין הצווים יהיו רלוונטיים עבורכם.

צו הגנה

הוצאת צו הגנה מעוגן בחוק למניעת אלימות במשפחה, ומאפשר לנפגעים להוציא צו הגנה שמטרתו להרחיק את הפוגע מהמסגרות השונות, כגון: בית משותף, מקום עבודה, מסגרות הלימודים של הילדים ועוד, ובכך למנוע פגיעות נוספות. הסיבות להוצאת צו הגנה על פי חוק הן: בן משפחה אלים לבן משפחה אחר, כולל ילדים קטינים, איומים לאלימות מכל סוג או אלימות פיזית שהתרחשה בעבר במסגרת המשפחה.

צו למניעת הטרדה מאיימת

צו זה חל על פי חוק למניעת הטרדה המאיימת על חיי אדם אחר מסיבות רבות כמו, מעקבים, מארבים, פגיעה בפרטיות, איומים לפגיעה בו, פגיעה בשמו הטוב, בחופש התנועה ועוד. הפגיעות הללו יכולות להיות ישירות ועקיפות, באמצעות מכתבים, בעזרת אדם שלישי וכדומה. בית המשפט נותן צו זה כאשר ההתנהגות של אותו אדם מאיימת ונותנת בסיס סביר לכך שהוא מהווה סכנה ממשית לאדם, הן סכנה גופנית והן עבירה מינית.

הוצאת צו הגנה ללא נוכחות הצד השני

ניתן להגיש בקשת צו הגנה במעמד צד אחד, בלי צורך בנוכחות הצד השני בבית המשפט, וזאת בעקבות תחושת המסוכנת של מגיש הבקשה. בדרך כלל, לאחר הגשת הבקשה הנפגע ועורך הדין המייצג, מגיעים לבית המשפט ומסבירים את המצב המסוכן בגינו הוחלט להוציא צו מהסוג הזה. לאחר והשופט השתכנע כי המצב בתא המשפחתי מסוכן, הוא יוציא צו הגנה במעמד צד אחד. כך שבמהלך 7 הימים הבאים שלאחר אישור הצו, יש הגנה. בתום 7 הימים, ייקבע דיון של שני הצדדים בבית המשפט.

חשוב לדעת: יש אפשרות להוציא צו הגנה גם אם לא הוגשה תלונה במשטרה. במקרים רבים, אין תיעוד של אלימות קודמת ולכן גם אם לא הגשתם תלונה, ניתן להוציא צו הגנה בסיוע עורך דין.

אם אתם מרגישים צורך לממש את זכות אחד מהצווים, את הבקשות כדאי להגיש סמוך למועד המקרה שגרם לכם לחשש ולמצוקה. מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה באלימות במשפחה שיסייע לכם בהגשת הבקשה ואף יסביר לכם היטב לגבי המשך התהליך.

מה קורה במקרה של תלונת שווא?

במקרים בהם אדם נעצר בחשד שביצע עבירות של אלימות במשפחה, כדאי לפנות לעורך דין פלילי אלימות במשפחה עוד לפני שהחלה חקירה משטרתית כדי לברר את הסיפור במלואו. עורך דין פלילי המתמחה בתחום אלימות במשפחה ובעל ניסיון מוכח יידע לזהות את המקרה כבר בשלבים הראשונים ולדאוג להגיש כתב אישום בעת הצורך. לצערנו בשנים האחרונות מוגשות תלונות שווא במשטרה בנושא אלימות כלפי בני הזוג, דבר שעשוי לפגוע באנשים רבים וחפים מפשע.

אלימות במשפחה הפכה לתופעה מאוד נרחבת ובכדי שתוכלו לטפל בבעיה באופן מקצועי, מומלץ לפנות עוד בשלבים הראשונים לעורך דין המתמחה באלימות המשפחה על מנת לקבל לווי, מידע על השלכות משפטיות ובעיקר כלים כיצד להגן על עצמכם.

לקבלת פרטים נוספים על הליווי המשפטי של משרד עורכי דין שמעון צור

דילוג לתוכן