עורך דין משפט מסחרי

עורך דין משפט מסחרי

כל בעל עסק, החל בעוסק פטור שהקף עסקיו קטן ועד לבעלים של תאגיד ענק, נדרש לחתום על חוזי התקשרות שונים באופן כמעט יומיומי. אלו חוזים מסחריים, שבלעדיהם קשה מאוד לנהל עסק.

הם מאפשרים לבעל העסק לשכור משרד או חנות, לקנות חומרי גלם וציוד, לקיים שותפויות, להעסיק עובדים, לגייס משקיעים, לרכוש ביטוח וכן הלאה.

סוגי החוזים המסחריים הנפוצים ביותר

הרשימה של כל סוגי החוזים המסחריים היא ארוכה מאוד, אך ניתן בהחלט להצביע על החוזים שהם הנפוצים ביותר בכל סוגי העסקים, קטנים כגדולים: חוזים עם לקוחות וספקים, חוזים מול שותפים ומשקיעים, חוזי העסקת עובדים וחוזי שכירות.

מדוע חשוב להקפיד על עריכת חוזה שירות עם לקוחות?

עסקים רבים העובדים ישירות עם לקוחות, ובעיקר עסקים קטנים, נוטים פעמים רבות “לדלג” על עריכת חוזה השירות מול הלקוחות, בשל אי נעימות או בשל חשש לאבד לקוח.

אך זו טעות. לא אחת בעלי עסקים קטנים מוצאים עצמם מטורטרים על ידי לקוחות, נדרשים לעבודה רבה הרבה יותר מהתמורה ולעתים אף ללא תמורה, כשלקוח נעלם ואינו משלם עבור השירות בתואנות שונות.

חוזים מסחריים

מה כולל חוזה השירות עם הלקוחות?

הסכם חוזי עם לקוח הוא מסמך הכולל תיאום ציפיות ברור: מהם השירותים שהלקוח יקבל ומה תהיה התמורה שתינתן עבור שירותים אלה.

בחוזה לקוח חשוב להקפיד לפרט במדויק מה כולל השירות שהלקוח יקבל, וחשוב לא פחות, גם אילו שירותים אינם נכללים בעסקה. בנוסף, מומלץ לציין את לוח הזמנים לאספקת השירות, ולהוסיף ערובות במקרה של ביטול החוזה על ידי אחד הצדדים.

מהם הפרטים שכדאי להקפיד עליהם בעריכת חוזה עם ספקים?

כל עסק הזקוק לחומרי גלם או ציוד לצורך פעילותו העסקית השוטפת צריך להבטיח את אספקתם הסדירה באמצעות החוזה.

בסעיפי החוזה עם הספק חשוב להגדיר בצורה ברורה פרטים מרכזיים כמו המוצר שיסופק ומועד האספקה, תנאי התשלום,

פיצוי במקרה של אי-אספקה או אספקה מאוחרת, ואפשרות להחזיר מוצרים פגומים.

מהי מטרתו של הסכם שותפים?

כאשר מקימים עסק עם שותפים, או מצרפים שותפים חדשים לעסק קיים, יש לנסח הסכם שותפים. מטרתו העיקרית של חוזה השותפות היא למנוע אי-הבנות וסכסוכים עסקיים ומשפטיים, העשויים לפגוע בהתנהלות העסק וברווחיותו.

חוזה השותפים מסדיר סוגיות מרכזיות לשותפות כמו חלוקת האחריות בין השותפים, התפקידים הספציפיים שכל אחד מהם ימלא בעסק, אופן חלוקת הרווחים מהעסק בין השותפים ואף הדרך שבה תפורק השותפות, אם יעלה בכך הצורך בעתיד.

מה כולל החוזה בין היזם לבין המשקיעים ביוזמה העסקית שלו?

גיוס הון להקמה של עסק או להגדלתו באמצעות משקיעים דורש גם הוא חוזה משפטי מסחרי בין היזם לבין המשקיע.

החוזה מפרט את סכום ההשקעה, את חלוקת הרווחים העתידית, את רמת השותפות בקבלת ההחלטות בעסק, וחשוב לא פחות – מה תהיה האחריות להפסדים במקרה שבו שווי העסק יירד.

מדוע מומלץ לחתום על חוזי העסקה עם העובדים?

החוק אמנם אינו מחייב את בעל העסק לחתום על חוזה העסקה עם עובדיו, אך מומלץ מאוד שלא לוותר על כך,

ולעגן את תנאי העבודה של כל אחד מהעובדים בהסכם כתוב ומפורט. חוזה העסקה רשמי ומפורט מבטיח לעובדים את זכויותיהם ובה בעת מגן על המעסיק מפני תביעות.

מהם הפרטים שחשוב שייכללו בחוזה השכירות?

עסקים רבים זקוקים לשטחי עבודה, מכירה או אחסון. לשם כך נשכרים (או נרכשים) נכסי נדל״ן, כמו חנות, משרד, סטודיו או מחסן.

חוזה השכירות צריך להגדיר, בין היתר, את עלות ומשך ההשכרה, השימוש שייעשה בנכס ושימושים אסורים, זכויות המשך של השוכר, כולל מגבלה על העלאת שכר הדירה בכל שנה וכדומה.

מהי המומחיות המשפטית הנדרשת לצורך עריכת חוזים מסחריים עבור עסקים?

כפי שאפשר להבין מהרשימה החלקית שהוצגה כעת, עורך דין העוסק בחוזים מסחריים צריך להיות בעל כישורים משפטיים בתחומים מגוונים. חוזים עם לקוחות, ספקים,

שותפים ומשקיעים דורשים ידע בתחום המשפט המסחרי בעיקר. חוזה שכירות דורש,

בנוסף, גם היכרות עם חוקי המקרקעין וחוזה העסקה דורש ידע משפטי מומחי בתחום חוקי העבודה.

אילו תחומי התמחות משפטית מסחריים נוספים נדרשים לעורך דין העוסק במשפט מסחרי?

עולם החוזים המסחריים עצמו דורש גם הוא מגוון התמחויות בתחומים השונים המרכיבים אותו, כמו קניין רוחני, מסחר בינלאומי, הגנה על סודיות,

מיזוג חברות, ייצוג מול משרדי ממשלה וועדות מקצועיות, עריכת מכרזים, וכן, היכרות עם

החקיקה והפסיקה בתחום שך טכנולוגיות מתקדמות.

מהם תפקידיו של עורך דין בתחום החוזים המסחריים?

בשלב הראשון, עורך הדין בתחום החוזים המסחריים ינהל עבורכם את המשא ומתן על ניסוח סעיפי החוזה מול הספק, המשקיע או גוף מסחרי אחר, וידאג להכניס סעיפים שיגנו עליכם מתביעות ויבטיחו חוזה ברור,

אכיף העומד בדרישות החוק, והמגן על האינטרסים שלכם בצורה מקסימלית. בהמשך, עורך הדין יוודא שהצד השני עומד בביצוע כל סעיפי החוזה ובמקרה של הפרת החוזה,

עורך הדין יכול ליזום ולנהל תהליך גישור, או, באין אפשרות אחרת, להגיש עבורכם תביעה על הפרת חוזה.

מדוע ייעוץ משפטי מסחרי בריטנייר מומלץ גם לעסקים קטנים ובינוניים?

כאמור, כל בעל עסק נזקק בשלב זה או אחר לשירותיו של עורך דין. לעבודה קבועה ומסודרת עם עורך דין המלווה את העסק באופן קבוע יתרונות רבים. עורך דין קבוע מכיר את העסק שלכם, את ההיסטוריה שלו, את אופן התפתחותו, ואת מגוון ההתקשרויות החוזיות שלו.

הדבר מאפשר לו להבין בצורה מקיפה ועמוקה יותר את הצרכים המשפטיים שלכם. הוא אינו צריך ללמוד אותם בכל פעם מחדש ויכול להגיב מהר יותר בכל פעם שעולה הצורך

מהם היתרונות הכלכליים של החזקת עורך דין המתמחה במשפט מסחרי בריטנייר?

בעל עסק שנמצא בקשר קבוע עם עורך דין למשפט מסחרי לא רק מקבל מענה מקיף במקרה של מצוקה, כמו חוזה שהופר או תביעה שהגיעה מאחד מעובדיו.

פעמים רבות עצם ההתקשרות הקבועה, ההכרות המעמיקה עם העסק וההקפדה על עריכת חוזים מסחריים מותאמים לעסק ולצרכיו, יכולים למנוע מצבי מצוקה כמו הפרת חוזה או תביעה.

החסכון הכספי הטמון בכך עולה לא אחת על עלות הריטיינר.

לקבלת פרטים נוספים על הליווי המשפטי של משרד עורכי דין שמעון צור

דילוג לתוכן